woensdag 25 september 2013

Het verschil tussen droge en gedehydrateerde huid

Deze blog is veranderd van naam en locatie, en deze pagina wordt dus binnenkort verwijdert. Vanaf nu kunnen jullie deze post en al mijn nieuwe posts lezen op barelypink.be . Hope to see you there! 


Er bestaat nog steeds een heel groot misverstand rond de term droge huid, en daardoor gebruiken veel mensen de verkeerde verzorgingsproducten. Dit kan ervoor zorgen dat je je huid nog meer naar de vaantjes helpt, en dat willen we niet! Daarom zal ik proberen even duidelijk uit te leggen wat nu precies wat is, en wat je er het beste mee doet.

Wat is wat?  

Veel mensen denken dat ze een droge huid hebben, omdat ze wel eens last hebben van droge plekjes. Dit is echter niet (altijd) het geval. Een droge huid betekent eigenlijk een vetarme huid, en heeft dus olie tekort. Die voelt trekkerig aan na het reinigen en na aanraking met water, heeft kleine poriën en zelden tot nooit last van onzuiverheden. Een gedehydrateerde huid is een vochtarme huid, die dus water te kort heeft. Je kan best een vette huid hebben maar tegelijk ook een gedehydrateerde huid. Dan heb je wel last van puistjes en onzuiverheden maar ook van droge plekjes en schilfertjes, en je huid glimt dus niet zoals een gewone vette huid. Dit huidtype noemt men in wetenschappelijke term Seborroe Sicca (spreek je uit als seeborree), en is eigenlijk in vele gevallen veroorzaakt door het gebruiken van de verkeerde verzorgingsproducten, bijvoorbeeld uitdrogende producten om de vette huid tegen te gaan terwijl dat eigenlijk niet zo nodig is. 


Wat gaat er dikwijls fout? 

Mensen die bijvoorbeeld last hebben van droge vlekjes en een gedehydrateerde huid hebben, maar denken dat ze een droge huid hebben, stappen de drogisterij binnen en nemen de eerste beste dagcrème mee die schijnt goed te zijn voor droge huid. Dit zijn vaak crèmes op oliebasis (goed voor mensen met een echt droge huid dus), met als gevolg dat je huid nu vet wordt. Of omgekeerd. Iemand die plaatselijk last heeft van puistjes (vaak op de T-zone) mag zeker niet zijn volledige gezicht gaan reinigen of insmeren met sterk uitdrogende producten tegen vette huid, want dan bekom je een gedehydrateerde of zelfs droge huid.


Wat doe je er best mee?

Een droge, vetarme huid reinig je het best met een zachte reinigende crème of een reinigingsmelk die je kan in masseren en afnemen met een watje, water of rozenwater. Vermijdt zeker en vast producten met alcohol, zoals sommige tonics. Gebruik een dagcrème op basis van olie (ipv water), en gebruik eventueel ook af en toe eens een zwaar hydraterend gezichtsmasker. Een tot tweemaal per week je huid peelen is zeker geen overbodige luxe, want dit haalt de dode huidcelletjes weg die je huid er dof laten uitzien. Gebruik wel een peeling met een zeer lichte korrel, of een crème peeling of gommage.

Een gedehydrateerde huid kan je al een heel stuk verhelpen door voldoende water te drinken. Reinig je huid ook met een reinigingsmelk of crème of met een heel zachte schuimreiniger die zeker niet uitdroogt. Vermijdt ook zeker producten met alcohol op de droge plekjes, en als je toch puistjes hebt gebruik producten tegen onzuiverheden enkel zeer plaatselijk waar nodig. Gebruik een hydraterende dagcrème, op basis van water. Gezichtsmaskers kun je ook plaatselijk gebruiken en combineren. Als je een iets vettere T-zone hebt kan je daar bijvoorbeeld een zuiverend masker aanbrengen en op de rest van je gelaat een hydraterend masker. Peelen mag ook maar dit doe je best niet op puistjes, want dit stimuleert de ontsteking, dus ook plaatselijk waar nodig.

Zo, hopelijk heb ik jullie een beetje wijzer gemaakt! Of waren dit weetjes die jullie reeds wisten? Wat is jullie dagelijkse verzorgingsritueel?

Ik heb nu ook een facebookpagina, zouden jullie die eventjes willen liken?



Geen opmerkingen: